середа, 1 квітня 2020 р.


Рекомендації батькам по організації спільної творчості з дітьми «Малюємо разом з дітьми»

від вихователя групи «Барвінок»
Васильців Вікторії Вікторівни

             Всі діти талановиті і здібні від природи. Вони по натурі своєї допитливі і сповнені бажання вчитися. Тут необхідно грамотне керівництво з боку батьків. Дорослі можуть допомогти розкритися і розвинутися цим здібностям і талантам. На жаль, багато батьків не вважають творчість важливою складовою виховання, розвитку та навчання своєї дитини. Багато на перше місце ставлять мову, мислення і пам'ять дитини, часом повністю забуваючи про уяву і творчість.
            
Малювання допомагає розвивати дрібну моторику руки, мову, увагу, пам'ять, інтелект. Під час занять творчістю дитина на якийсь час занурюється в інший світ - це сприяє зняттю неврозів, стресів, страхів; легше переносяться вікові кризи.  Вдома у дитини більше часу для малювання, більше свободи для уяви, фантазії. Батьки можуть допомагати збагачувати цей досвід новими художніми враженнями, створюючи в сім'ї сприятливі умови для розвитку у дитини самостійності і творчості.

 Найкращий спосіб зацікавити малюка - особистий приклад. Почніть самі малювати і  у дитини  обов'язково проявиться цікавість. Малюйте просто для себе, в задоволення, таким чином ви сформуєте інтерес у малюка до занять творчістю. Далі можна допускати його до ваших цікавих занять, дати щось домалювати. Не переживайте, що дитина малює «каляки-маляки» - це важливий для кожного етапу елемент у формуванні основ образотворчої діяльності. Поступово в малюнках дитини будуть з'являтися різні елементи - точки, смужки, короткі штрихи. Якщо вдома систематично займатися з дитиною малюванням, близько 2-2,5 років дитина починає розуміти, що можна зобразити що-небудь люди знають, діяльність набуває осмислений характер.

        Для дитини малювання - це в першу чергу гра, а не серйозна діяльність. Створюйте ігрові ситуації.
Запам'ятайте: Ваша задача не навчити зображати що-небудь або кого-небудь, а сформувати інтерес і позитивне ставлення до малювання! 
        
            
Щоб виховати творчу особистість і водночас не забувати про психічне здоров'я своїх дітей, потрібно пам'ятати:
- Будьте терпимі до дивних ідей, поважайте цікавість, питання та ідеї дитини. Намагайтеся відповідати на всі питання, навіть якщо вони здаються дикими або "за гранню".
- Залишайте дитину одну і дозволяйте йому пофантазувати без вашого нагляду.
         - Допомагайте дитині цінувати в собі творчу особистість. Однак його поведінка не повинна виходити за рамки пристойного (бути недобрим, агресивним).
- Знаходьте слова підтримки для нових творчих починань дитини. Уникайте критикувати перші досліди - як би не були вони невдалі. Ставтеся до них з симпатією і теплотою: дитина прагне творити не тільки для себе, але і для тих, кого любить.
Давайте почнемо разом!