субота, 30 травня 2020 р.

             БЕРЕЖІТЬ ЗІР ДИТИНИ !!!!!!!!!!!!!  

Роль зоруоко в житті людини важко переоцінити. Зі слабким зором або сліпим людям дуже важко жити в нашому світі. Вони зовсім по-іншому все сприймають: на дотик, по запаху, на слух, їм непросто орієнтуватися в просторі. Ці люди потребують постійної турботи з боку інших людей, їм потрібна допомога. За статистикою у кожного третього дорослого і у кожного четвертого маленького жителя планети існують проблеми із зором. Це й не дивно, адже 90% всієї інформації про навколишній світ людина отримує саме за допомогою зору. Складно уявити, яка це колосальне навантаження, і особливо для дітей, адже відпочивають очі тільки тоді, коли дитина спить. Тому так важливо берегти зір змолоду. Щоб зберегти «пильність», варто приділяти своїм очам особливу увагу з раннього дитинства.
Турбота про очі починається з харчування. Відомо, що здоров'я нашого організму в цілому і всіх його органів окремо безпосередньо залежить перш за все від того, наскільки правильно ми харчуємося. І наші очі тут не виняток: їм дуже важливо, що ми їх «годуємо».
Наші очі дуже люблять чорницю, лохину і гранати, які містять потужні антиоксиданти, що допомагають не допустити дистрофії сітківки. Саме дистрофія сітківки є однією з головних причин незворотної втрати зору в старості. Також корисні ягоди вишні та черешні. Вони багаті на біофлавоноїди, які зміцнюють дрібні кровоносні судини, по яких в очі і тканини мозку надходять кисень і поживні речовини. Тому в літній сезон постарайтеся не відмовляти собі в цих ягодах і фруктах.
Існують правила, що сприяють збереженню гарного зору, які необхідно вчити дітей виконувати.
1. Не дозволяйте дітям дивитися телевізор довше 30 хв.
2. Під час перегляду телевізора дитина повинна знаходитися не ближче 2-х метрів від екрану.
3. У комп'ютера дітям можна проводити не більше 10 хв. в день.
4. Необхідно стежити за посадкою дитини за столом, коли він розглядає ілюстрації в книгах, малює: СПИНА повинна бути пряма, книга або аркуш паперу повинні знаходитися на відстані 30-35 см .. При неправильній поставі деформуються хребетні диски, в результаті сколіоз, а це як наслідок судинної недостатності головного мозку. З-за кисневого голодування страждають всі системи організму. Пригнічується робота зорових нервів в корі головного мозку.
5. Щоб не пошкодити очі, не можна: - кидатися камінням, льодом, піском, землею; - не можна кидати іграшки в обличчя; - не можна терти очі брудними руками; - треба звертатися дуже обережно з колючими і ріжучими предметами.
6. Необхідно читати, малювати, розглядати ілюстрації в книгах при хорошому освітленні. Джерело світла повинен знаходитися зліва від дитини (вікно, лампа і т. Д)
7. Щоб зберегти у дитини хороший зір, треба обов'язково не менше, ніж 1 раз на рік, показувати дитини лікаря - офтальмолога!
8. Необхідно уважно стежити за дитиною і в разі виявлення, що дитина придивляється, жмуритися відвести до окуліста для перевірки гостроти зору і виписування очок.
9. Треба вчити дітей захищати очі від сонця, яскравого світла, опіку за допомогою затемнених окулярів.
10. Навчайте дітей захищати очі від пилу, води, сильного струменя повітря. У цих випадках необхідно надягати захисні окуляри.
Один з найбільш зручних і перевірених способів - дитяча гімнастика для очей.
Вихователь Опара А.М. пропонує вам одну з них.